De keuze voor duurzame isolatiematerialen is belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw, het is goed om stil te staan bij de impact op het milieu. Op deze pagina lees je meer over EPS, de recyclemogelijkheden en hoe dit materiaal bijdraagt aan een energiezuinige en verantwoorde manier van isoleren.
Slim Kiezen voor Circulariteit: Wat de Bouwsector Moet Weten
Rob van Lith
Van LCA tot losmaakbaarheid, Rob van Lith legt uit waarom de keuze voor isolatiematerialen directe impact heeft op CO₂-uitstoot, circulariteit en de toekomst van de bouwsector.
Met een lage Milieukostenindicator (MKI), een positieve invloed op de milieuprestatie van gebouwen (MPG) en een volledig circulair karakter bewijst EPS dat het niet alleen energie-efficiënt is, maar ook een slimme keuze is.
Nieuw onderzoek laat zien dat EPS wereldwijd grootschalig wordt gerecycled. Met recyclingpercentages van meer dan 30% in Noord-Amerika, 40% in Europa en meer dan 50% in Japan, China en Zuid-Korea, voldoet EPS aan de criteria die zijn opgenomen in het United Nations Environment Programme.
Particulieren en bedrijven die willen isoleren, kunnen daar ook dit jaar subsidie voor ontvangen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De door het kabinet beschikbaar gestelde subsidiepot bevat dit jaar 600 miljoen euro, 40 miljoen meer dan vorig jaar.
De groeiende belangstelling voor het isoleren van woningen in Nederland heeft geleid tot een verhoging van het budget voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) met € 210 miljoen.
Van 6 t/m 10 februari vond in de jaarbeurs in Utrecht de BouwBeurs plaats. Bouwprofessionals uit het hele land kwamen samen om te zien en horen wat er nodig is om toekomstbestendig te worden én te blijven. Ook SlimIsoleren was van de partij en verzorgde de kennissessie ‘Feit of fictie: ook uw bedrijfsdak met zonnepanelen is te verzekeren’.
Net als in 2021 is isolatie in 2022 veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 58 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging vorig jaar naar isolatiemaatregelen, waarbij dakisolatie net als een jaar eerder de populairste maatregel is (48,2 miljoen euro).
Hoge energieprijzen, klimaatverandering en de BENG-regelgeving maken ons er steeds meer van bewust dat we energiezuinig en CO2-arm moeten bouwen. Maar hoe doe je dat precies? Lees hier de whitepaper van de NII.
Wie vandaag zijn of haar huis verduurzaamt, heeft die investering drie keer sneller terugverdiend dan iemand die dat in 2021 heeft gedaan. Oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Dat blijkt Dat blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), zijn 50 bouwstenen overeengekomen voor een duurzaam en groen regeerakkoord.
EPS, beter bekend als piepschuim, heb je in allerlei soorten en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In dit artikel de 5 grootste voordelen van EPS-isolatiemateriaal.
EPS wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals de bouw, de gezondheidszorg en de land- en tuinbouw. Misschien ken je het ook wel als piepschuim, airpop of tempex. Het is een duurzaam materiaal dat oneindig meegaat en niet veroudert.
SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.