‘100.000 woningen per jaar isoleren met isolatie-voucher’

Met een isolatie-voucher van 2000 euro per huishouden is het mogelijk 104.000 woningen per jaar te verduurzamen, dat blijkt uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Een brede coalitie van Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond en Energie-Nederland pleiten daarom voor de introductie van een isolatie-voucher als onderdeel van een Nationaal Isolatie Programma.

Isolatie-voucher in Nationaal Isolatie Programma

Nederland telt bijna drie miljoen slecht geïsoleerde woningen. ‘Voor de eigenaren zijn de kosten de belangrijkste barrière om hun huis te isoleren’, zo stelt het EIB. In het door de coalitie opgestelde Nationaal Isolatie Programma krijgen huiseigenaren daarom een voucher ter waarde van 2.000 euro om isolatiemaatregelen te treffen. Dit voorkomt onnodig hoge energierekeningen, zorgt voor wooncomfort en is beter voor het milieu.

‘Met de isolatie-voucher en een overheidsbudget van 208 miljoen euro kunnen er tot aan 2031 ruim een miljoen woningen worden geïsoleerd’, zo stelt de coalitie in hun position paper. De terugverdientijd voor eigenaren is dan dertien tot vijfentwintig jaar. Om de terugverdientijd te halveren is het volgens het EIB nodig de waarde van de voucher te verhogen naar 2600 tot 5000 euro.

Meer maatregelen

Behalve de introductie van een isolatie-voucher bepleit de coalitie ook voor andere maatregelen, waaronder (de voorbereiding van) een isolatieverplichting vanaf 2030 bij verkoop of renovatie, het toegankelijker maken van investeringssubsidie duurzame energie, het voortzetten van het verlaagde BTW-tarief voor isolatiewerkzaamheden en het verhogen van de energiebelasting op aardgas.

Naast nastreven van CO2-reductie wil de coalitie met het Nationaal Isolatie Programma ook de werkgelegenheid en de innovatie in de bouw- en isolatiesector stimuleren.


Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.


Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.


Ook interessant om te lezen:

Otto Friebel: “Recycling is de verantwoordelijkheid van de hele bouwketen”
De oneindige levensloop van 100% recyclebaar EPS

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is een trotse partner van EPS Cycle