Nieuw onderzoek laat zien dat EPS wereldwijd grootschalig wordt gerecycled. Met recyclingpercentages van meer dan 30% in Noord-Amerika, 40% in Europa en meer dan 50% in Japan, China en Zuid-Korea, voldoet EPS aan de criteria die zijn opgenomen in het United Nations Environment Programme. Wereldwijd hebben 4.2 miljard mensen in 34 landen de mogelijkheid om EPS te recyclen.
EPS is niet alleen 100% recyclebaar
In de circulaire economie gaat het er niet alleen om dat een product 100% recyclebaar is. Zeker zo belangrijk is dat recycling ook feitelijk plaatsvindt. De Ellen MacArthur Foundation is een invloedrijke internationale organisatie die het concept van een circulaire economie ontwikkelt en promoot door samen te werken met bedrijven, beleidsmakers en academici. Zij (en in haar kielzog het United Nations Environmental Programma) hanteert het uitgangspunt dat de recyclebaarheid van materialen “in praktijk en op schaal” moet zijn bewezen. Op grond van de nieuwe data wordt bevestigd dat EPS niet alleen recyclebaar is, maar dat het ook op grotere schaal feitelijk plaatsvindt.
Hoog recyclepercentage in Nederland
Als we de Nederlandse recyclingscijfers van EPS-verpakkingen en EPS-bouwmaterialen vergelijken met die van Europa en andere continenten genoemd in het onderzoek, blijkt dat Nederland qua recycling een van de koplopers is. In Nederland recyclen we nu al 65% van het EPS dat overblijft op de bouwplaats. De producenten van EPS zetten zich in om in 2025 een recyclingpercentage van 75% te realiseren. Voor EPS verpakkingen geldt dat we 59% van de EPS-verpakkingen en bijna 100% van alle EPS-viskisten en het in de tuinbouw gebruikte EPS (trays en kweekbakken) recyclen. Huishoudens kunnen op de milieustraat EPS apart aanbieden voor recycling.
Zoekt u naar circulaire oplossingen en wilt u de CO₂ footprint van uw bedrijf verlagen? Er staat een netwerk aan inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers klaar om uw EPS te recyclen. Download onze factsheet met inzameladressen in Nederland of kijk op EPSCycle.org voor inzameladressen in Denemarken, Duitsland en Nederland.
Nederlandse fabrikanten van EPS-producten zijn aangesloten bij EPS Cycle
De Nederlandse resultaten voor het recyclen van EPS behoren tot de beste van de wereld. Stybenex, branchevereniging van EPS-fabrikanten, is als een van de initiatiefnemers aangesloten bij EPS Cycle. EPS Cycle is een Europees terugnamesysteem dat de inzameling en recycling van gebruikte EPS-materialen promoot en makkelijker maakt. Het doel van EPS Cycle is het bevorderen van de recycling van EPS-materialen uit zowel de bouw- als de verpakkingssector.