Duurzaam bouwen gaat verder dan alleen energie besparen. Het draait om de volledige levenscyclus van bouwmaterialen: van productie en transport tot hergebruik en recycling. EPS bewijst zich niet alleen als energie-efficiënte isolatie, maar overtuigt ook op andere vlakken.
Met een lage Milieukostenindicator (MKI), een positieve invloed op de milieuprestatie van gebouwen (MPG) en een volledig circulair karakter bewijst EPS dat het niet alleen energie-efficiënt is, maar ook een slimme keuze is. We zullen je laten zien waarom EPS nóg duurzamer is dan je denkt.
De MKI drukt de totale milieubelasting van een product uit in euro’s. Deze indicator omvat CO₂-uitstoot, grondstofgebruik, energieverbruik en afvalproductie. EPS scoort hier goed door zijn minimale materiaalgebruik, energiezuinige productie en volledige recyclebaarheid.
Dankzij de lage MKI-score van EPS, verlaagt isolatie met EPS direct ook de MPG. De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is een door de overheid voorgeschreven rekenmethode die de milieubelasting van een gebouw kwantificeert op basis van de Milieukostenindicator van de gebruikte materialen. Een lagere MPG-score duidt op een gebouw met een kleinere milieubelasting.
Dat EPS een lage MKI heeft en daarmee bijdraagt aan een lage MPG, komt dankzij de drie duurzame pijlers die de productie en toepassing van EPS ecologisch verantwoord maken.
EPS is een monomateriaal, wat betekent dat het uit slechts één grondstof bestaat: polystyreen. Van dat polystyreen is bovendien maar een kleine hoeveelheid nodig, want EPS bestaat voor 98% uit lucht – de beste natuurlijke isolator die er is.
Dankzij die 98% lucht, heeft EPS per kilogram grondstof het hoogste isolerend rendement, wat direct bijdraagt aan een lage CO₂-voetafdruk. Met slechts één vrachtwagen grondstof wordt ca. 1.500 m³ EPS-isolatie geproduceerd – genoeg om tot 200 woningen volledig te isoleren. Dit betekent dat met een minimaal grondstofgebruik een maximale energieprestatie geleverd wordt.
EPS wordt toegepast in circulaire bouwprojecten, omdat het volledig recyclebaar is. Tijdens de productie wordt restmateriaal direct gerecycled, en ook op de bouwplaats kunnen snijresten eenvoudig worden verzameld en vervolgens in de fabriek weer verwerkt tot nieuwe EPS-isolatieplaten.
EPS dat nu wordt geïnstalleerd kan bovendien aan het einde van de levensduur van een gebouw direct weer worden hergebruikt, zonder dat recycling nodig is.
Dankzij zijn duurzame eigenschappen heeft EPS-isolatie vanaf de productie tot einde levensduur een lage CO₂-voetafdruk. Het productieproces vereist weinig energie. Daarnaast zorgen maatwerkleveringen en efficiënte verwerking op de bouwplaats voor minimale verspilling en minder restmateriaal. EPS kan eenvoudig worden verzameld en hergebruikt, waardoor het circulaire karakter verder bijdraagt aan een kleinere CO₂-impact.
Met EPS kies je voor een isolatieoplossing die de milieubelasting minimaliseert door:
De milieugegevens van EPS-producten zijn vastgelegd in de Nationale Milieudatabase, waar de goede scores onafhankelijk zijn geverifieerd.
Door te kiezen voor EPS-isolatie draag je bij aan een duurzamere bouwsector én een comfortabeler, energiezuiniger gebouw.