Hoewel het kabinet zonnepanelen op grote daken wilt verplichten, lijken steeds meer ondernemers problemen te ervaren bij het verzekeren van hun zonnestroomdak. SlimIsoleren besteedde eerder al aandacht aan dit onderwerp en organiseerde het webinar ‘Brandveilige industriële platte daken met PV-systemen’ en opende recent het meldpunt ‘Onverzekerbaar zon-op-dak’. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over het verzekeren van een zonnestroomdak.
Op basis van het Bouwbesluit is een brand beheerst wanneer deze binnen de grenzen van het brandcompartiment blijft. Vanuit verzekeraarsoptiek is een brand beheerst als deze zo min mogelijk schade veroorzaakt aan gebouw, inboedel en bedrijfsvoering. Uit het onderzoek van Efectis blijkt dat geen van de onderzochte branden zich uitgebreid heeft tot buiten een brandcompartiment en er slechts bij één brand sprake was van uitbreiding naar binnen (vanwege een geperforeerd staaldak).
Een goed, vooraf gecommuniceerd, maatregelenpakket in combinatie met een welwillende verzekeraar.
Ja, dat is het zeker. De buitengevel kan ook voorzien zijn van een brandbare isolatievorm, waardoor overslag naar binnen via de gevel kan plaatsvinden. Daarnaast is een installatie die op afstand van de buitengevel is geplaatst “arbotechnisch” veiliger te inspecteren en zal naar verwachting ook sneller door de gebouweigenaar af en toe bekeken worden.
De test staat beschreven in NEN 6063, maar de klassering Broof(t1) wordt opgesteld volgens EN 13501-5.
Toelichting:
NEN 6063 is de bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken bij blootstelling aan vliegvuur en een beperkte warmtestralingsintensiteit. Een plat dak met een Broof(t1) geclassificeerde dakbedekking is een niet brandgevaarlijk dak, maar bijvoorbeeld een met grind of tegels geballast dak is volgens NEN 6063 ook niet brandgevaarlijk, ongeacht de dakbedekking.
Brandverzekeraars vragen voor zover bekend geen certificering van isolatie. Certificering van het gehele dakpakket inclusief PV-systeem wordt wel onderzocht. Met name om verzekeraars “zekerheid” te kunnen bieden op langere termijn.
Uit het onderzoek van Efectis blijkt dat het type isolatiemateriaal maar een zeer beperkte invloed heeft op de brandontwikkeling onder de zonnepanelen. Bij een geperforeerd dak is het nemen van aanvullende maatregelen aan te raden.
Een PV-systeem heeft gevolgen voor de verzekerbaarheid. Premies komen tot stand bij verzekeraars, er is geen data bekend die het mogelijk maakt een inschatting te maken van het verschil in premie tussen wel en niet toepassing van een maatregelenpakket.
Dit kan met een SCIOS Scope 12 inspectie voor zonne-energiesystemen (met een jaarlijkse frequentie), maar ook met een met de klant opgestelde maatwerk inspectie, door bijvoorbeeld een risk engineering bureau. Er zijn bedrijven waar jaarlijkse controles op de veiligheid en “tand des tijds” worden uitgevoerd op basis van SCIOS Scope 12 inspectie, maar ook op basis van een eigen checklist. Overigens hebben de professionele PV-installatiebedrijven eigen monitoring- en onderhoudsprogramma’s in combinatie met SCIOS Scope 12.
De antwoorden op deze vragen zijn tot stand gekomen in samenwerking met René de Feijter, projectleider brandonderzoek bij Efectis Nederland en Jeroen Sleurink, senior risk consultant bij Climbel.
Volg SlimIsoleren.nl op LinkedIn of Twitter om op de hoogte blijven van het laatste isolatie- en duurzaamheidsnieuws.
Volg Stybenex via LinkedIn of Twitter om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.