Nu de Raad van State heeft geoordeeld dat een grondig vleermuizenonderzoek een vereiste is voor spouwmuurisolatie, heerst er onzekerheid, verontwaardiging en bezorgdheid in de isolatiebranche. De rechterlijke uitspraak komt op een moment dat de na-isolatie van woningen steeds populairder wordt. Een rondgang langs isolatiebedrijven, gemeenten en media maakt duidelijk: de uitspraak vertraagt de isolatie-opgave waar Nederland voor staat enorm.
Ten tijde van de uitspraak van de Raad van State was de inkt van het halfjaarlijkse ISDE-rapport nog niet droog. Het rapport over de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, kortweg de ISDE-subsidie, beschrijft uitvoerig de populariteit van isolatie in het algemeen en spouwmuurisolatie in het bijzonder. In het eerste halfjaar van 2023 vroegen Nederlandse huiseigenaren en bedrijven 77% meer subsidie aan voor isolatiemaatregelen, waarvan ruim 20% werd besteed aan spouwmuurisolatie. Dat de behoefte aan spouwmuurisolatie nu afneemt of zelfs verdwijnt door de hogere kosten voor uitvoerig en langdurig ecologisch onderzoek, lijkt na de uitspraak vast te staan.
Uit een rondgang van Cobouw blijkt dat veel isolatiebedrijven met hun handen in het haar zitten en vrezen voor het opdrogen van de vraag. Huiseigenaren willen niet betalen voor het duizenden euro’s kostende onderzoek, daargelaten dat het onderzoek ook nog eens een jaar zou kunnen duren.
In dezelfde rondgang melden verschillende ondernemers, uit angst voor boetes, geen opdrachten meer aan te nemen. De opdrachten die al gepland staan, worden gewoon afgemaakt. “Ik moet mijn mensen toch aan het werk houden,” reageert de eigenaar van een gespecialiseerd isolatiebedrijf uit Noord-Holland.
Volgens de isolatiebranche is de overheid aan zet. “Het kan niet zo zijn dat deze uitspraak zonder oplossing stand houdt,” is de gezamenlijke reactie van de branchevereniging van erkende isolatiebedrijven. De vereniging zegt samen met verschillende ministeries, provincies, gemeenten, ecologen en andere stakeholders aan een oplossing te werken waarbij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad kan doorgaan en vleermuizen optimaal worden beschermd. Hoe lang deze oplossing op zich laat wachten is onduidelijk.
De landelijke GroenLinks-fractie heeft de regering opgeroepen woningbezitters tegemoet te komen en ervoor te zorgen dat de energietransitie geen hinder ondervindt van de uitspraak.
Terwijl een oplossing nog ver weg lijkt, zien isolatiebedrijven nu al hun agenda’s leegraken. De branchevereniging is bovendien bang dat particulieren hun opdrachten onderbrengen bij onbetrouwbare bedrijven die de uitspraak negeren. Andere huiseigenaren zullen kiezen voor andere, veel minder effectieve isolatiemaatregelen of zelfs van isolatie afzien, is de angst.
Het na-isoleren van spouwmuren is een goede en effectieve manier om een huis te verduurzamen. Zowel vanwege de betaalbaarheid als vanuit technische oogpunt zijn EPS-parels vaak de beste keuze als na-isolatie materiaal van bestaande spouwmuren. Het Vlaams Energieagentschap heeft hier onderzoek naar laten doen. In meer dan de helft van de projecten waarbij spouwmuren van woningen worden geïsoleerd is gekozen voor EPS-parels als isolatiemateriaal. EPS isolatiemateriaal is vooral populair door zijn goede isolatiewaarde en vochtwerendheid. Bovendien is het 100% recyclebaar.
Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.
Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.